De Rockefeller-habits, een tool om je bedrijf te laten groeien.

De Rockefeller-habits zijn een set van 10 principes ontwikkeld door de succesvolle Amerikaanse zakenman John D. Rockefeller. Zijn ‘habits’ zijn gericht op het creëren van een solide basis voor gezonde groei van je bedrijf. De habits worden al jaren succesvol gebruikt door andere ondernemers. De regels zijn de basis onder de groeimethode die Verne Harnish ontwikkelde voor Scale Ups. Deze methode wordt ook in Nederland breed uitgerold onder ondernemers.

Ik heb er voor verschillende klanten meegewerkt en ervaren dat het een zeer effectieve manier is om je onderneming aan te sturen.

Hieronder schets ik op de 10 Rockefeller-habits op hoofdlijnen.

  1. Een gezond team staat aan de basis van succes. Het vergaat je medewerkers zoals het je directieteam vergaat. Werk op basis van vertrouwen, zorg voor kwalitatief goede medewerkers en investeer hierin, zorg voor een open cultuur waarin problemen opgelost kunnen worden en fouten besproken worden. Werk samen aan een strategie en prioriteiten en zorg ervoor dat mensen zich verantwoordelijk voelen en weten op welke manier ze kunnen bijdragen aan het behalen van resultaat. Voer op vaste tijden overleg over de strategie, de resultaten en de voortgang.

  2. De focus ligt bij 1 topprioriteit. Het is duidelijk wat de lange termijn prioriteit is en wat de belangrijke prioriteit is voor het komende kwartaal. Voor iedereen is duidelijk wat zijn eigen prioriteiten zijn en hoe deze bijdragen aan het behalen van de topprioriteit van het kwartaal. Alle focus in het kwartaal ligt op het behalen van deze topprioriteit. Er worden kleinere doelstellingen bepaald om hier stapsgewijs naar toe te werken. Problemen worden ondervangen door gezamenlijk een uitweg te bedenken.

  3. Vergaderen gaat gestructureerde en zo efficiënt mogelijk. Op vooraf afgesproken momenten wordt er volgens een vooraf afgestemde agenda overlegd over de voortgang en uitdagingen. De focus is op efficiency tijdens deze overleggen. Bij voorkeur is er in ieder geval een vast dagelijks, wekelijks en maandelijks voortgangoverleg.

  4. Leiders en verantwoordelijkheid. De leiders zijn verantwoordelijk voor het behalen van de doelstellingen. Ieder doel wordt gekoppeld aan een leider die de eindverantwoordelijkheid draagt.

  5. Je weet wat er speelt bij je medewerkers. Er wordt op gestructureerde wijze continue feedback gevraagd aan medewerkers. Deze feedback wordt gebruikt om problemen en uitdagingen in kaart te brengen en deze snel te kunnen gebruiken. De input wordt meegenomen in het wekelijkse overleg van de leiders. Een vorm hiervoor is het voeren van start-stop-continue gesprekken met medewerkers. Werk met een schema zodat iedereen regelmatig om input gevraagd wordt.

  6. Je weet wat er speelt bij je klanten. Er wordt op gestructureerde wijze continue feedback gevraagd aan klanten. Er wordt gewerkt met een klantonderzoek en daarnaast heeft iedere leider minimaal iedere week een kort gesprek met de klant. Dit gesprek bevat altijd dezelfde vragen (denk aan: hoe gaat het met je bedrijf, wat speelt er in je markt, wat hoor je van onze concurrenten, hoe vind je dat wij het doen?). Het doel is het ophalen van informatie. Daarnaast beschikt de organisatie ten aller tijden over een helder inzicht in omzet en status per klant.

  7. De kern als basis. Je DNA, je waarden, je missie, visie en strategie. De kern van je bedrijf staat altijd aan de bais van de keuzes die je maakt als bedrijf.

  8. De bedrijfsstrategie is duidelijk voor iedereen. Medewerkers weten wat de bedrijfsstrategie is en zijn in staat om deze in hun eigen woorden uit te leggen.

  9. KPI’s voor iedereen. Iedereen weet wat er van hem verwacht wordt, doelen zijn concreet en duidelijk geformuleerd. Er wordt regelmatig gesproken over de voortgang.

  10. Scoreborden. Door het gebruik van dashboards/scoreborden is voor iedereen duidelijk wat de bedrijfsdoelen zijn en welke resultaten er geboekt worden. Dit wordt regelmatig bijgehouden en besproken zodat voor iedereen perfect duidelijk is wat zijn/haar bijdrage hieraan is. Het is motiverend om samen te werken aan het behalen van resultaat.

Ben jij benieuwd hoe dit voor jou organisatie zou kunnen werken?

Laten we dan zeker eens bellen: 06-49901251.

Vorige
Vorige

Die klant koopt toch wel..

Volgende
Volgende

Business Model Canvas, wat is dat?